Asigurarile medicale

Asigurarile medicale sunt acele tipuri de asigurari care permit accesul la servicii medicale in functie de cauza afectiunii. Se impart in mai multe categorii dupa cum urmeza: 
1. Asigurarea de sanatate 
2. Asigurarea de accidente a persoanelor 
3. Asigurarea pentru cheltuieli medicale in strainatate (asigurari de calatorie) 

1.Asigurarea de sanatate 

Asigurarile medicale de sanatate practicate in vederea acoperirii totale sau parţiale a costurilor de spitalizare, daca spitalizarea depaşeşte un anumit numar de zile consecutive (3 sau 5), a costului tratamentului medical ca rezultat al unei boli sau vatamari corporale, tratament la domiciliu dupa externare, consultatii si diagnostic, indemnizatii de maternitate, interventii chirurgicale, servicii private de ambulanta, compensarea veniturilor pe perioada de boala sau costuri de repatriere etc. 
Riscul de deces nu este acoperit prin acest tip de asigurare.
 

2. Asigurarea de accidente 

– scop: protejarea persoanelor fizice impotriva unor evenimente care pot afecta sanatatea corporala, capacitatea de munca sau viaţa asiguratului. 
– se poate incheia de catre persoane cu varsta cuprinsa intre 16 şi 70 de ani. 
– este diferita de asigurarea de viata si acopera diverse riscuri de accidente. Asigurarile medicale de accidente includ si riscul de deces, incheindu-se pe perioade mai scurte (de obicei un an sau chiar mai puţin). 
– poate fi impusa prin lege, pentru anumite categorii de activitaţi, prin politica de protejare a angajaţilor unei firme a carei activitate presupune riscuri semnificative. 
– se poate incheia: individual sau colectiv (asigurare de grup). 

3.Asigurarea de calatorie 

Asigurarile medicale de calatorie acopera accidentele, imbolnavirile ce pot sa apara in perioada unei calatorii (de obicei in strainatate), cu precizarea ca sunt societaţi de asigurare care acopera şi riscul de deces in aceasta perioada. Imbolnavirea este acoperita numai daca nu este legata de o manifestare preexistenta a unei boli cunoscute sau malformaţii pentru care s-au facut tratamente prescrise de medic.